JACQUI BANASZYNSKI: „Singurul mod de a învăța să scrii e să scrii, să scrii și să scrii”

Studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București au avut miercuri seară ocazia de a o întâlni pe jurnalista JACQUI BANASZYNSKI, căștigătoare a premiului Pulitzer.  

Evenimentul organizat la Universitatea din București a strâns peste 150 de studenți, unii nevoiți să rămână în picioare, pentru că toate locurile au fost ocupate cu mult înainte de sosirea invitatei. Inițiatorul acestei întâlniri a fost Cristian Lupșa, fost student al facultății și organizator al conferinței The Power of Storytelling ce a avut loc zilele acestea la București:  „E al șaptelea an în care Jacqui vine în România și ne bucurăm foarte mult să o avem aici în acestă seară”, a spus acesta la începutul întâlnirii. El i-a predat apoi microfonul lui Jacqui, care le-a vorbit studenților aproximativ o oră despre storytelling în jurnalism, iar la final le-a dat câteva sfaturi.

14680943_581666252011327_1082261956042179724_o  Sursă foto: Cătălin Georgescu

„Cred cu tărie că nimeni nu poate învăța pe altcineva cum să scrie” a ținut Jacqui să menționeze încă din primele minute. Ea le-a oferit celor din sală cateva detalii despre copilaria ei din America, unde a crescut într-un oraș mic, fără prea multa educație, dar mereu a avut la îndemână o carte: „Citesc o grămadă, citesc orice; citesc chiar și ce scrie pe cutiile de cereale”.

Jurnalista a dorit să îi ajute pe studenții de la Universitatea din București, care vor să devină la rândul lor jurnaliști, oferindu-le o serie de elemente pe care ea le consideră cruciale în scrierea narativă. Ea le-a împărtășit tinerilor mici trucuri pentru când aceștia vor trebui să ia un interviu, astfel încât să obțină cât mai multe detalii pentru a-și scrie poveștile.

Întrebată de o studentă care sunt câteva motive pentru care a devenit jurnalistă, Jacqui a făcut referire la  cât de mult îi place să învețe și cum jurnalismul te ajută mereu să înveți lucruri noi în locuri noi, dar și faptul că nu s-ar fi mulțumit să fie doar casnică sau profesoară, detaliu care a stârnit râsetele și aplauzele celor din sală.

14753345_581666168678002_5173046334887198298_o

Sursă foto: Cătălin Georgescu

Jacqui Banaszynski are 64 de ani și este profesoară la Școala de Jurnalism din Missouri, cea mai veche instituție de acest fel din lume. A câștigat premiului Pulitzer în 1988 pentru o serie de articole despre SIDA în viața unui cuplu de fermieri gay, de la diagnosticarea până la moartea unuia dintre aceștia.

One thought on “JACQUI BANASZYNSKI: „Singurul mod de a învăța să scrii e să scrii, să scrii și să scrii””

Leave a comment