La fiecare 15 luni, un club ia foc în București. Sau cum să te faci că nu miroase a ilegalitate

 

Suntem în ianuarie 2017 în România și ne simțim ca noi: ne-am făcut planuri și speranțe, am jurat că nu mai lăsăm nimic să dispară sub pătura ignoranței. Vrem schimbare pentru noi, dar și pentru țara din care ne-ar fi așa de greu să ne mutăm și pentru care am și ieșit deja în stradă. Doar sâmbătă dimineața ne întristăm și parcă nici cafeaua nu mai are gust, când vedem că a ieșit iarăși fum de la un incendiu produs într-un club din București.

Și asta ne face să ne întrebăm, dacă nu cumva IAR ne-am lăsat duși de val, de bula care ne ține loc de orizont și numai nouă ne pasă. Ne pasă de alți tineri și de viața lor, de părinții și de rudele lor, de ce nu, chiar și de animale, pentru că recent ne-a fost dovedit că și ele sunt expuse la același pericole când stau închise în cuști. Pentru că asta sunt până la urmă cluburile, niște cuști în care ne privim și ne lăsăm priviți, dansăm, bem și la 15 luni după Colectiv, încă fumăm. Poate unii au uitat de imaginile care circulau pe rețelele sociale, cu trupurile carbonizate și lăsate în urmă pe trotuarele din spatele Colectiv și s-au gândit pur și simplu că n-are cum să li se întâmple chiar lor, că poate Bamboo e ceva mai de fițe, deci mai sigur. S-au bazat pe faptul că lucrurile sunt la fel, că patronii își ascund nepăsarea după zâmbete și bancnote și au avut dreptate.

O să-mi spuneți că n-au știut că acel club n-avea autorizație și eu o să vă spun că nu contează. Când sute de astfel de localuri au interzis fumatul și tu te duci la Bamboo și nu poți decât să te bucuri că ăia te lasă la dans cu trabucul în gură, nu mai contezi nici tu. Ai crezut că îi înșeli tu pe alții, reușind să fumezi la căldurică, dar ai ajuns tu cel înșelat, când te-ai aruncat în piscină de frica flăcărilor și a morții. Nu contează că focul nu a izbucnit de la o țigară, pentru că putea foarte ușor să fie și de la asta, contează că te-ai dus să cheltui niște milioane într-un loc nesigur, din care abia ai reușit să scapi.

adio-bamboo.jpg

Sursă foto Facebook ISU București

Cinci tineri sunt și la ora aceasta în spital, dintre care doi la Terapie Intensivă, iar pompierii încă n-au reușit să înceapă căutările sub dărâmături, pentru că focul încă mocnește. Deci, urmările nu sunt la fel de tragice ca la incendiul din noiembrie 2015, dar la televizor știm cam de pe acum ce vom vedea: patroni dați în judecată, arestați și înjurați, primari care vor bate cu pumnul în piept că nu au greșit cu nimic și comentatori/postaci care vor face diferența între un club și altul, între petrecăreți de ocazie și ”obișnuiții fițoși și siliconatele care se duc în Bamboo”. Nimic nu se schimbă, totul se transformă.

Cât despre noi, cei care ne gândim la alții și nu doar la noi și buzunarele noastre, nu știu dacă vom atinge vreodată echilibrul și dreptatea pe care ni le dorim pentru România. Putem însă continua lupta. #Împreunărezistăm

 

Advertisements

2 thoughts on “La fiecare 15 luni, un club ia foc în București. Sau cum să te faci că nu miroase a ilegalitate”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s