Relatare de eveniment: Drepturile comunității LGBT în 2016/2017

10 decembrie 2016 a marcat Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Începând cu ora 18 la pub Tiraj, pe strada Paleologu nr. 26, s-a desfășurat o conferință care a avut ca scop delimitarea unui concept important din punct de vedere social, și anume: drepturile comunității LGBT în 2017.

Înainte de conferința propriu-zisă, echipa MozaiQ a fost prezentă de la ora 14:00 la Tiraj pentru a discuta despre campania parlamentară, în cadrul evenimentului „Pe cine trimitem în Parlament?”.

Am putea începe prin evidențierea unei informații cruciale, și anume: România se afla pe locul 25 din cele 28 de țări UE în clasamentul ILGA (International Lesbian and Gay Association) privind respectarea drepturilor LGBT în anul 2015.

În acea zi de sâmbătă, am discutat cum au evoluat în anul 2016 aceste drepturi, precum și mișcarea LGBT, și cum s-ar „mula” aceste concepte pentru anul 2017.

Pe 10 decembrie am marcat Ziua Internațională a Drepturilor Omului inclusiv prin două scurt metraje ale animatorului Paul Muresan ce abordează tematica LGBT:

Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva / Mom, Dad, I have to tell you something 2016 (Romania) 5 min 40 sec, menționând, printre altele, câteva premii acordate acestui scurt-metraj: Premiul Special al Festivalului Serile Filmului Gay 2016, și Cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român în cadrul Anim’est 2016.

Al doilea scurt-metraj, Pui de somn / Baby Nap 2014 (Romania) 5 min 22 sec, a fost premiat ca fiind Cel mai bun film românesc, Anim’est 2014, și Cel mai bun film de animatie, Filmul de Piatra 2014, obținând și o mențiune specială, în cadrul Stuttgart Festival of Animated Film (ITFS).

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, MozaiQ ne-a invitat la o seară dedicată drepturilor comunității LGBT. Împreună, am văzut care au fost reușitele și obstacolele anului 2016, sesiune urmată de o sesiune de proiecții ale mai sus menționatului, Paul Mureșan. La sfârșit, am încurajat discuțiile privind oportunitățile anului 2017.

Agenda evenimentului:

18:00 – 18:30 | Drepturile LGBT în anul 2016

18:30 – 19:00 | Proiecție scutmetraje – animații Paul Mureșan

Pui de somn / Baby Nap 2014 (Romania) 5 min 22 sec

Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva / Mom, Dad, I have to tell you something 2016 (Romania) 5 min 40 sec

19:00 – 21:00 | Socializare & discuții

Foarte pe scurt, MozaiQ este o organizaţie comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România.

Asociaţia MozaiQ are următoarele scopuri şi obiective:

-îmbunătățirea calității vieții persoanelor LGBTI și în special a celor aparținând grupurilor vulnerabile pentru a facilita integrarea acestora în comuniățile locale și pentru a le asigura acestora participarea deplină și fără discriminare în domeniile cheie ale societății;

-consolidarea și reprezentarea comunităților LGBTI din România prin programe și proiecte care vin în întâmpinarea nevoilor acestora, în special în domeniul social și cultural.

-promovarea și apărarea drepturilor și libertăților persoanelor LGBTI și combaterea tuturor formelor de discriminare a acestora.

Cât despre barul Tiraj:

Tiraj este un book bar și reprezintă spațiul comun al editurilor Hecate si frACTalia, deschis pentru încurajarea și promovarea de proiecte individuale și comunitare ce abordeaza aspecte sociale și culturale legate de drepturile omului, ale femeilor, comunităților roma, persoanelor cu abilități diferite și LGBTQAI+.

Tiraj este un spațiu unde nu este tolerată discriminarea. Nu toleram discursul și acțiunile rasiste, sexiste sau homofobe!

Este un spațiu experimental care vrea sa conecteze domenii cât mai diverse și care promovează informația liberă.

Tiraj colaborează deja cu freelanceri din zona inovației sociale, cu organizații non-guvernamentale care dezvoltă proiecte cu impact social, media, activiști și activiste din diferite arii, precum și artiști și artiste.

Revenind la miezul discuției, sâmbătă am discutat despre campania electorală, evoluția drepturilor LGBT în 2016 și previziunile noastre pentru 2017. Am discutat și despre Luna Istoriei LGBT și despre posibilul referendum și Bucharest PRIDE, festivalul anual care are ca scop creșterea vizibilității acestei comunități, pe modelul festivalurilor de tip gay pride internaționale.

Cum 10 decembrie marchează Ziua Internațională a Drepturilor Omului, am discutat nu doar despre LGBT dar și despre rasism și drepturile persoanelor rome, împreună cu Crina Marina care ne-a prezentat Urban_roma, o poveste în fotografii despre viața unei familii rome, despre segregare și diferite forme ale rasismul vechi și nou.

În câteva cuvinte, drepturile LGBT în România anului 2016 s-au centrat asupra unor concepte esențiale, fie cu impact pozitiv fie negativ, și anume:

 • Coaliția pentru Familie, o organizație care, prin atitudinea discriminatorie fățișă, vrea să reducă la tăcere comunitatea LGBT („militând” și pentru alte concepte realmente absurde)
 • Cu privire la comunitatea LGBT pe agenda politică – mass-media a devenit mai educată, pe când, în termeni de susținere politică, au apărut oameni care s-au declarat PRO (Remus Cernea)
 • Per ansamblu, considerăm următorul aspect – comunitatea LGBT a devenit mai vizibilă, cu mai multe voci care o susțin, principalul element bun în 2016 fiind faptul că atât echipa MozaiQ cât și comunitatea, per ansamblu, au fost foarte bine organizați

În 2017, comunitatea speră la mai mulți aliați politici, la aprobarea parteneriatului civil între persoane de același sex și la un Bucharest PRIDE cât se poate de glorios.

Conform MozaiQ, s-au discutat și câteva concepte de care ar avea nevoie comunitatea LGBT, printre care am considerat ca fiind cele mai importante următoarele:

 • Recunoașterea juridică a identității de gen a persoanelor transgender în România
 • Îmbunătățirea procesului de combatere a actelor de discriminare
 • Delegarea a minim 1 deputat și 1 senator pentru a participa la formarea unui intergrup parlamentar pentru drepturi LGBT, pe modelul Parlamentului European
 • Adoptarea unei noi strategii naționale HIV/SIDA 2016-2020
 • Implementarea unui proiect politic coerent nu doar pentru comunitatea LGBT, dar și pentru societatea românească în perioada 2016-2020.

Pentru a concluziona, în urma acestor discuții, la sfârșitul zilei, ne-am destins cu animațiile lui Paul Muresan, artist LGBT, – Pui de somn și Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva, care au subliniat ideea de imaturitate emoțională, și, respectiv, cum noua sa identitate este prost-privită în cadrul social românesc, conform sugestiilor din al doilea scurt-metraj.

Link-ul pentru scurt-metrajul Pui de somn este următorul:

https://www.youtube.com/watch?v=PT6JC6SRvcc

12345

Advertisements

One thought on “Relatare de eveniment: Drepturile comunității LGBT în 2016/2017”

 1. 1) Documentarea este bine realizata, dar textul e prea lung. Ar fi trebuit sa faci o selectie a informatiilor culese de la fata locului.
  2) De ce folosesti eticheta „homofobie”, daca nu folosesti cuvantul in text?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s