De ce “#Tineriada” e cea mai proastă găselniță a protestatarilor corigenți la istorie

Duminică dimineața în social media a fost lansată o pancartă cu autor necunoscut, referitoare la motivele pentru care oamenii trebuie să iasă în stradă. De la cei doi “elefanți” până la problemele din sănătate, 6 motive consistente îi chemau pe oameni la ceea ce chiar ei au intitulat #tineriada. Da, ați citit bine. După ce Liviu Dragnea a anunțat că tinerii frumoși și liberi care ies la proteste pregătesc lovitura de stat, aceiași tineri frumoși si liberi își intitulează protestul #tineriada.

Să nu fiu înțeleasă greșit. Nu sunt împotriva dreptului oamenilor de a protesta și sunt ferm convinsă că ar trebui să ne adunăm chiar mai mulți la “plimbările organizate” împotriva mârșăviilor care ni se pregătesc. Dar de aici până la a asocia asta cu un termen care a însemnat atât de mult rău și atât de mult sânge e cale lungă.

De ce nu #tineriada?

Tineriada amintește, dacă nu de aici a și pornit, de mineriadă. Iar mineriada nu a fost ceva bun. Spre deosebire de cetățenii care se revoltă acum împotriva legalizării corupției, minerii au fost masă de manevră. Au fost manipulați și aduși la București ca să facă ordine. Să împrăștie pumni în stânga și dreapta, dacă e nevoie. Oamenii care ies în stradă împotriva amnistiei și grațierii și a altor nereguli din România o fac din spirit civic și în mod pașnic. O fac în cunoștință de cauză și cu responsabilitate.

Liviu Dragnea a încercat să acuze protestatarii că pregătesc o lovitură de stat. Au existat manipulări în social media care voiau să arate că oamenii din stradă vor să dea foc țării. Și acum, chiar noi alegem să spunem că ieșim la o tineriadă? La un urmaș al mineriadei care a învinețit Piața Universității și care a lăsat cu un stigmat pe viață o comunitate de oameni muncitori, dar slabi la minte și ușor de manipulat.

poza-manipulare
Oana Bizgan, deputat USR/ Mesajul original în dreapta, manipularea cu aer anarhist în stanga/ Sursa foto: Facebook.ro/obizgan.public

Prin lansarea hashtagului #tineriada, protestatarii nu au făcut decât să le dea apă la moară celor care vor să arate că oamenii din stradă sunt niște golani manipulați și rău intenționați care pregătesc o lovitură de stat. Mineriada a însemnat violențe și bătaie, pe când protestul față de cei doi “elefanți” deveniți celebri în Sedința de Guvern înseamnă sesizare și prevenție. Oamenii ies în stradă ca un semnal de alarmă. Protestează pașnic, prin marș și lozinci, ca să arate că nu sunt de acord cu o lege care legaliează corupția și eliberează condamnații.

Poate apariția tineriadei a fost doar o găselniță a unui tânăr entuziast, dar corigent la istorie. A unui tânăr frumos și liber care știe doar din două-trei știri ce au fost mineriadele și crede că #tineriada va da un aer mai puternic protestului. Chiar dacă cei doi termeni au aceeași rădăcină, nu ar trebui permisă o analogie între ei. Mineriada nu a fost un eveniment fericit în istoria României. În cazul protestelor față de legea grațierii și amnistiei vorbim despre un protest curat, al oamenilor cu spirit civic și informați, nu despre “golani” și mineri. Un protest care nu ar trebui să semene niciodată cu ceea ce au fost mineriadele.

Advertisements

One thought on “De ce “#Tineriada” e cea mai proastă găselniță a protestatarilor corigenți la istorie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s