Târgul Gaudeamus 2016

Târgul Internațional de carte Gaudeamus aflat la a 23-a ediție a început la Romexpo. Până duminică, 20 noiembrie, editurile se intrec in prețuri și titluri atractive pentru cititori de toate varstele și din cele mai diverse domenii.

gaudeamus_1(Foto: Vlad Popov)

Târg de carte? Puțin spus pentru felul în care s-a prezentat târgul Gaudeamus anul acesta. În exteriorul pavilionului central de la Romexpo, tarabe care mai de care te întâmpină cu mirosuri diverse ale mâncărurilor tradiționale, a vinului fiert sau a cafelei turcești la nisip. Pentru vizitatorii care doresc să rămână cu o amintire de la târg, aceștia au de ales de la magneți de frigider la tablițe inscripționate cu diferite mesaje amuzante, de la bijuterii hand-made la decorațiuni florale.

gaudeamus_2(Foto: Vlad Popov)

La intrare, biletul de acces costă zece lei, însă pentru studenți și pensionari intrarea este liberă – amănunt care nu este specificat.

În interior, totul arată promițător. Se simte agitație și liniște în același timp. De la goana după cartea dorită la liniștea de după ce a fost găsită.

O studentă la Actorie mi-a mărturisit ca este în căutarea cărtilor de la editura Rafturile Dianei dintr-o necesitate, dar și din pasiune. O altă părere despre târg și despre pasiunea pentru cărți mi-a fost oferită de o femeie în vârstă care a plecat de la targ cu un ghiozdan plin: “Am cumpărat cărți de artă și religioase. La cele pentru copii și despre tehnologie nu m-am uitat. Nu mă interesează. Toată ziua am alergat, nici nu am mâncat. De fiecare dată când vin la Gaudeamus sunt precum peștele în apă…”

Invitatul de onoare al acestei ediții Gaudeamus este China, la standul căreia lansările au început chiar din prima zi a târgului, iar prezența tinerilor era impresionantă.

Multe activități – conferințe, evenimente și spații pentru lectură – unde am întâlnit o mulțime de personalități – de la scriitori precum este Andrei Pleșu la oameni din sfera politică precum este Călin-Popescu Tăriceanu, usor de recunoscut fiind înconjurat de bodyguarzi.

Ediţia 2017 va avea loc în perioada 22 – 26 noiembrie şi va avea ca invitat de onoare Statele Unite ale Americii.

 

 

Advertisements

One thought on “Târgul Gaudeamus 2016”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s