Cum să colecționezi diplome fără prea mult efort?

“Speriate de piaţa neagră a licenţelor şi sătule să dea zeci de mii de euro pe softuri antiplagiat, facultăţile au început să renunţe la lucrările de licenţă de la finalul studiilor. Prima este Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti, unde studenţii vor rămâne, chiar din această vară, doar cu examenul grilă”, informează digi24.ro.

dsc_0199
Festivitatea de absolvire FJSC, promoția 2016 / sursa: arhivă personală

 

Cine să mai înțeleagă învățământul românesc? După zeci de modificări legislative, după ce examenul de capacitate s-a transformat în testare națională, după ce notele au ajuns să conteze mai mult decât un examen scris, după ce admiterea la facultate a început să se facă pe bază de dosar, s-a ajuns și la acest rezultat: studenții nu mai trebuie să redacteze o lucrare de diplomă pentru examenul de licență. Ei vor trece numai printr-o evaluare scrisă.

Cu alte cuvinte, examenul de absolvire nu va mai fi compus din două părți, respectiv evaluarea cunoștințelor în scris și susținerea lucrării de diplomă în fața unei comisii. Se pare că începând cu vara anului 2017, studenții vor susține doar examenul scris, fără să mai fie nevoiți să redacteze o lucrare de diplomă.

Nimic mai simplu, corect? De ce să se mai investească bani în softuri scumpe antiplagiat când e mai simplu să încurajăm plagiatul? E foarte interesant de văzut ce se va întâmpla cu toți cei care au fost acuzați de plagiat până în momentul de față, sau cu cei care sunt cercetați în această privință.

Pe principiul “cu cât mai puțin cu atât mai bine”. Dacă examenul de admitere la facultate a devenit un fleac pentru că în mare parte se intră pe bază de dosar, zic să mergem pe același principiu și la examenul de absolvire. Prin urmare, liber la licențe fără grija plagiatului! Din moment ce nu vor mai exista softuri care să probeze acest lucru, evident grija viitorilor profesioniști referitor la plagiat va scadea considerabil. Dacă până acum mai exista totuși măcar un minim de control în ceea ce privește redactarea unui text, de orice natură ar fi el, în câteva luni totul va căpăta un alt sens. Dacă ar fi să ne luăm după noua regulă, teoretic studenții vor termina o facultate, oricare ar fi ea, însă fără a avea o specializare.

Ce înseamnă de fapt lucrarea de diplomă? Nu înseamnă oare confirmarea faptului că mediul academic și-a pus măcar câtuși de puțin amprenta asupra nivelului de cunoștințe dintr-un anumit domeniu? Lucrarea de diplomă reprezintă de fapt poate prima încercare de aprofundare a unei anumite specializări. Examenul scris testeză cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de studiu, iar lucrarea de licență vine în completarea lui, probând aplicarea informațiilor teoretice pe un anumit segment al materiilor studiate, segment cu care studentul să rezoneze și pe care eventual să îl urmeze în viitoarea carieră.

Vrem politicieni pregătiți care să ne conducă țara așa cum trebuie, vrem oameni informați care să voteze corespunzător și care să aibă o opinie pertinentă, vrem cetățeni care să iasă în stradă și să protesteze atunci când nu le convine ceva, vrem să scăpăm de corupție și de multe altele. Ne uităm mereu cu speranță către viitor ori de câte ori ne este greu și speram că la un moment dat va exista o generație care să schimbe tot răul făcut de alții.

Există însă o problemă. Toți acești oameni pe care noi îi dorim a fi perfecți vor fi formați într-un sistem de învățământ tot mai simplist, în care mai nou, probabil că termenul de plagiat nici măcar nu va mai fi pomenit. Ce autoriate să mai aibă un profesor care vorbește elevului despre corectitudine, când universitățile aleg să nu mai achiziționeze programe antiplagiat pentru că sunt prea scumpe? Când ceva devine prea greu de controlat, renunțăm, nu-i nicio problemă.

„Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”, a declarat decanul Facultății de Drept, Flavius Baias (sursa: digi24.ro).

Deci de ce să ne mai chinuim să facem față unui fenomen care ia amploare când putem să îl anihilăm? Pentru ce atâta osteneală când oricum există oameni care își cumpără licența sau plagiază și ajung să conducă țara?

Greu de imaginat unde se va ajunge cu învățământul. Probabil că vom trăi inclusiv fenomenul în care nu va mai exista niciun fel de triere într-o facultate. Toți o să intre cum doresc, pe principiul primul venit, primul servit, în limita locurilor disponibile. Mai trist este că începând cu vârsta de 18 ani, avem cu toții dreptul la vot și ar fi de preferat să nu votăm cu cine ne spune unul sau altul.

Oricum, anul 2017 a început spectaculos și a adus o surpriză și în domeniul educației. Nu ne rămâne decâ să sperăm că sfârșitul nu va fi atât de tragic pe cât se conturează acum.

Altfel, vrând nevrând trăim în epoca diplomelor. E la modă să ai facultate, de fapt nu una, ci mai multe.

Advertisements

One thought on “Cum să colecționezi diplome fără prea mult efort?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s