Este fotografia artă și fotograful este artist?

   Față de celelalte domenii existente, arta nu are o definiție proprie și concretă. Există doar artiști ce se folosesc de propriile reguli pentru a se exprima și a transmite cât mai exact sentimentele, ideile și trăirile prin intermediul acestui domeniu. În evoluția sa, arta s-a raportat la realitate fără a urma reguli stricte, devenind astfel expresia cea mai liberă a omului.

La fel cum marile tablouri poartă în pânzele lor puterea de a emana aura sentimentelor artiștilor consacrați pierduți în negura timpurilor așa și fotografia poate evoca toate tipurile de emoții, de la pasiune și fericire până la furie și melancolie.

Înainte de a porni la drum, trebuie precizat faptul că fotografia are nenumărate sub-domenii, acest articol reprezentându-mi opinia doar despre fotografia artistică.

Deși sunt mulți cei care atesta că fotografia nu e artă, personal simt direct contrariul pentru ca trăiesc prin fotografie. Pentru a realiza o fotografie artistică ai nevoie de curajul de a-ți transmite sentimentele prin intermediul ei, ai nevoie de un model care empatizează cu emoțiile tale, care înțelege ceea ce trebuie sa exprime, privirea acestuia sau poziția corpului trebuie sa transmită ceva, nu să fie rece, goală precum o păpușă din porțelan, ai nevoie de luminile perfecte, de decorul necesar iar dacă acesta nu există trebuie confecționat conform frânturilor realizate în minte, lucru ce poate dura. Pentru a transpune în fotografie rodul imaginației tale este la fel de greu cum pictorul sau sculptorul creează opere de artă.

Chiar dacă nu este creată de la zero, fotografia artistică vibrează, emoțiile înghețate în interiorul ei lovesc privitorul și îl fac să empatizeze cu sentimentele plămădite de creator.

Acum ceva timp am găsit pe un site un articol ce conținea un paragraf supărător adresat unei imagini realizate de către un fotojurnalist consacrat.

„Da. Această fotografie a câștigat un Pulițăr. E faină, e puternică, are umor. Eu mă umplu de căldură sufletească mereu cånd o văd. Dar fotograful în cauză NU este un artist. Să fii la locul potrivit, la momentul potrivit și să știi cum funcționează un aparat foto destul de bine încåt să faci o fotografie bună, nu înseamnă că ești un artist. Recunosc, dacă ăsta a ținut negrișorul în beci 3 săptămâni în beci să îl înfometeze și a lipit vulturul cu scoci de pământ (nu m-aș mira), atunci DA, ESTE ARTIST. Dacă nu, doar un fotograf bun. Oricum n-am cum să îl întreb cum o fost cu adevărat pentru că a supt o țeavă de eșapament în ’94.”  Sursă: http://www.piticigrasi.com

kevin-carter-vulture
Vulture –  Kevin Carter; Sursă: http://www.all-that-is-interesting.com

Într-adevăr, cadrul fotografiei nu este creat de carte fotograf însă fotografia nutrește de exprimare artistică.  Înainte de a scrie astfel de lucruri, trebuie să fii bine documentat. Situația copiilor malnutriți din Sudan nu este nici subiect de umor și nici nu te umple de „căldură sufletească” ci din contră, transmite un val puternic de tristețe, milă și moarte, sentimente ce l-au condus pe Kevin Carter la suicid.

   Atunci când imaginea deține capacitatea de a transmite un tumult de sentimente și emoții, când aceasta vibrează sub puterea energiei frânturilor captate, când privitorul simte „acel ceva”, atunci da, fotografia devine artă și fotograful, artist !

Advertisements

One thought on “Este fotografia artă și fotograful este artist?”

  1. Fotografia e arta, iar fotograful e artist. Aceste lucruri nu mai trebuie demonstrate.
    Dar, etica din spatele fotografiei de arta trebuie discutata. A se vedea poza cu vulturul. Aici pot fi puncte de vedere pro si contra.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s