INTERVIU- David Guzelj: „Unele lucruri pur și simplu nu se pot spune sau cânta calm”

david
David Guzelj

David Guzelj e un tânăr de 20 ani căruia îi place să țipe. Țipă ca să spună ceva. Țipă ca să transmită mesajele trupei Relentless Youth din care face parte ca vocalist scream. El trăiește pentru muzică și consideră că dacă îți pui pasiunea într-un țipăt, poți țipa și cele mai adânci sentimente.

Alexandru Goșea: Ce te-a făcut să devii un vocalist scream?

David Guzelj: Cred că a fost acum 6 ani, când am fost introdus pentru prima dată în stilurile heavy ale muzicii. Îmi amintesc că ascultam trupe ca Bullet For My Valentine și Suicide Silence și am fost șocat inițial. Am fost șocat de cât de multă pasiune era în toate țipetele și cum puteai simți cuvintele în loc să doar asculți. Cred că ceea ce m-a făcut să devin vocalist scream a fost exact asta. Am simțit nevoia să țip lucrurile pe care le-am păstrat în mine și lucrurile pe care le-am vrut ca oamenii să le simtă, nu doar să le audă.

A.G.: Cu ce este diferit un vocalist scream față de alți vocaliști?

D.G.: Cred că mulți ar spune despre ei că sunt mult mai furioși. Nu sunt de acord cu asta. Cred că ceea ce ne face diferiți, în afară de diferența evidentă în stilurile vocale, este că simțim versurile într-un mod diferit și nu mă înțelege greșit, nu spun că alți vocaliști nu simt versurile lor. Noi simțim doar nevoia de a ne spune poveștile, sentimentele, gândurile într-un mod mai aspru. Unele lucruri pur și simplu nu se pot spune sau cânta calm, dacă mă întrebi.

david-on-stage
David pe scenă

A.G.: Descrieți vocea în 5 cuvinte.

D.G.: Gălăgioasă, groaznică, în evoluție, în îmbunătățire, brutală

A.G.: Cât de des îți exersezi vocea?

D.G.: Aproape în fiecare zi.

A.G.: În ce constau exercițiile?

D.G.: S-ar putea să sune ciudat, mai ales că eu sunt un vocalist scream/yell/harsh, dar de obicei doar cânt. Cânt din trupe cu care am crescut precum Blink 182, Green Day și alte trupe de genul ăsta. Nu fac exerciții speciale, singura excepție este înainte de repetițiile pentru spectacol, atunci fac câteva exerciții de încălzire.

A.G.: Cine a venit cu ideea din spatele Relentless Youth?

D.G.: Eu și fostul nostru toboșar am avut un fel de trupă pentru o perioadă lungă (atunci cântam la chitară și încercam câteva melodii rock/pop punk), dar ideea pentru Relentless Youth a apărut când fostul nostru chitarist Jon ni s-a alăturat. Am început să interpretăm melodii din ce în ce mai heavy și într-un final să ne detașăm complet de genul rock/pop punk și am ajuns la hardcore. Numele a venit la întâmplare. Jon a intrat într-o zi când repetam și a spus: Hei, ce credeți despre numele de Relentless Youth? Ne-a plăcut. Și de atunci am păstrat numele.

band-on-stage
David (centru) și Relentless Youth

 

A.G.: Pentru o perioadă ați luat o pauză. Acum că ați revenit, ce planuri aveți?

D.G.: Plan este simplu. Facem muzică, cântăm la cât mai multe spectacole putem și ne îmbunătățim abilitățile ca și muzicieni. Recent am lansat primul nostru album numit Resentment și vrem să răspândim mesajul albumului. Vom continua să lucrăm la piese noi și avem câteva piese noi pregătite pentru lansare. Poate va exista chiar și un nou album în următoarele luni.

A.G.: Care este mesajul din spatele albumului?

D.G.: Las la interpretarea fiecărei persoane acest lucru. Din moment ce versurile sunt scrise din punctul meu de vedere, cred că putem spune că se referă în principiu la frustările mele legate de starea societății. Există și câteva melodii siropoase despre sentimentele mele pentru anumite evenimente sau oameni.

Relentless Youth Live @ MC Krško 14 ianuarie 2017

A.G.: Ce formații te inspiră?

D.G.: Asta se schimbă odată cu timpul și preferințele mele muzicale sunt pur și simplu peste tot, dar dacă ar fi să fac referire la anumite formații ar fi Stick to your guns, Have Heart, Architects, Parkway Drive, și în ultimul timp Harakiri for the sky, MgŁa, Deafheaven. Pur și simplu mă calmează și mă fac să scriu versuri mai ușor.

A.G.: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă ca vocaliști?

D.G.: Fă ceea ce îți place. Nu te limita la un singur gen. Încearcă lucruri noi. Nu limita ceea ce scrii (dacă îți scrii propriile versuri) la ceea alții doresc să scrie. Distrează-te.

A.G.: Și pentru cei care vor să înceapă o formație?

D.G.: Același lucru. Aș vrea să adaug că, dacă te gândești să pornești o formație pentru bani, cel puțin pentru acest gen, atunci uită despre asta. Nu există bani în aceasă zonă (asta dacă nu cumva ajungi faimos). Trebuie să o faci pentru că îți place. O să fie greu în unele momente, dar trebuie să treci peste asta.

Advertisements

One thought on “INTERVIU- David Guzelj: „Unele lucruri pur și simplu nu se pot spune sau cânta calm””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s