INTERVIU-Eugenia Popovici, psihoterapeut: “Hărțuirea are legătură cu furia și cu dorința de câștig”

În primele 8 luni ale anului 2016, la nivelul județului Prahova, au fost semnalate 51 de cazuri de hărțuire în scris, dintre care cele mai multe fac referire la hărțuirea în mediul online. Numărul de plângeri depuse la poliție pentru cazurile de hărțuire a fost aproape dublu față de anul 2015.

Eugenia Popovici, psihoterapeut, și Marian Popescu, ofițer și purtător de cuvânt în cadrul Instepctoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova au detaliat problemele cauzate de hărțuire dar și legile care ne apără în astfel de situații.

fb_img_1484934136813
Eugenia Popovici și Marian Popescu în emisiunea “Momentul Adevărului”/ sursa: Facebook

Doamna psiholog, de unde pornește dorința de a hărțui?

EUGENIA POPOVICI: Nevoia de a hărțui este parțial inconștientă. Cel care hărțuiește este un agresor, iar agresivitatea are legătură cu furia și cu dorința de câștig. Orice agresor are un instinct de fiară și își miroase victima. Un agresor vine dintr-o familie agresivă. Este un comportament învățat.

Înțelegem că pricipala cauză se regăsește în copilărie?

EUGENIA POPOVICI: Toate cauzele sunt în copilărie. Acolo sunt mugurii. Dacă un copil a fost abuzat și a avut un model de agresiune în familie și aici nu mă refer strict la mamă și tată, ci la familia extinsă, acel copil poate deveni un agresor.

Domnule polițist, care este parcursul legislativ în ceea ce privește semnalarea unui caz de hărțuire către autorități?

MARIAN POPESCU: Legea prevede depunerea unei plângeri prealabile. Spre exemplu la infracțiunea de loviri și alte violențe, acțiunea penală se începe numai după depunerea unei plângeri prealabile. Dacă vorbim de violență în familie, urmărirea penală poate începe și din oficiu, spre exemplu în baza unui apel 112. Dar dacă demersurile legislative nu sunt susținute și de voința victimei, suntem oarecum legați de mâini și de picioare.

Cât de mult durează să se ajungă la o concluzie, având în vedere că pentru o persoană aflată sub teroare, orice zi contează foarte mult?

MARIAN POPESCU: A judeca din afară în situațiile acestea de violență în familie este mai mult decâ relativ. Presupun un complex de împrejurări psihologice pe care poate numai un psiholog și un bun polițist le poate întelge. Gura lumii spune o bate o dată, de două ori, de zece ori, înseamnă că îi place. Este ușor de vorbit de pe margine, dar totuși nici nu vrem să muncim în zadar. Există situații în care polițiștii muncesc luni de zile la un dosar, după care intervine împăcarea parților. Victima își retrage plângerea și acțiunea penală se stinge, eforturile noastre rămân în zadar, iar inculpatul rămâne cu cazierul curat.

Haideți să ne referim puțin la adolescenții care stau foarte mult timp pe rețelele de socializare și întâlnesc diverse tipologii. Doamna psiholog, spuneați mai devreme că un agresor își miroase victima. Cum ar putea victima să își miroasă agresorul?

EUGENIA POPOVICI: O modaliate ar fi să încerce să ghicească ce dorește persoana respectivă, pentru că la un moment dat orice agresor își dezvăluie masca. Și bineînțeles, o altă modalitate ar fi să discute cu unul dintre părinți despre lucrul acesta.

Și dacă părinții ignoră pur și simplu situația în care copilul lor ar putea fi hărțuit?

EUGENIA POPOVICI: Sunt foarte multe cazuri de genul acesta. Am avut o situație la cabinet cu o fată de 18 ani care se implicase într-o relație virtuală cu un bărbat care era în pușcărie. Relația a continuat și după ce acesta a părăsit penitenciarul, ceea ce a dus la întreruperea școlii de către fată, iar fata nu a avut cu cine să vorbească acasă. A refuzat să vorbească cu părinții pentru că știa care sunt consecințele.

Domnule polițist, cum se poate apăra o persoană care reucunoaște semnele agresivității și cu toate acestea, o dată intrată în contact cu hărțuitorul, nu poate să scape de acțiunile lui chiar dacă vrea?

MARIAN POPESCU: În momentul în care simte că este în pericol ar trebui să ceară ajutorul. Cel mai eficient sistem de protecție în orice situație de pericol la care este expus un tânăr este, așa cum a spus și doamna psiholog, o bună comunicare cu părinții lui.

Doamna psiholog, ați întâlnit situații în care un agresor a jucat rolul victimei, în sensul în care a încercat să convingă persoane din jurul victimei, de la familie până la prieteni, că el are totuși intenții bune?

EUGENIA POPOVICI: Da am avut. Are și un nume asta. E patologic. Din punct de vedere legal este violență socială.

Și tot din punct de vedere legal, domnule polițist, facem plângere și pentru acest lucru, iar mai departe așteptăm ca organele abilitate să ia atitudine?

MARIAN POPESCU: Se face plângere dar vă dați seama cât de greu este să fii în pielea unui judecător în astfel de cazuri. De cele mai multe ori se ia atitudine pentru violența fizică.

EUGENIA POPOVICI: Pentru asta eu sper să apuc să realizez o colaborare mai strânsă între psiholog și partea legislativă, pentru că există situații în care un psiholog poate ajuta justiția să înțeleagă o situație din alt unghi. De exemplu persoanele cu susceptibiltăți psihologice să fie obligatoriu trimise la consiliere măcar un număr de ședințe. Există țări în care se practică acest lucru.

 

Advertisements

One thought on “INTERVIU-Eugenia Popovici, psihoterapeut: “Hărțuirea are legătură cu furia și cu dorința de câștig””

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s