Interviu | Influența studiilor în găsirea unui job

După ce a urmat cursurile programelor de licenţă şi master în cadrul celei mai prestigioase instituţii de învăţământ economic superior din România, respectiv Academia de Studii Economice din Bucureşti, Raluca Medeleț, o tânără absolventă, a acceptat să răspundă interviului nostru pentru a evidenţia influenţa studiilor urmate în găsirea unui job.

  1. Pentru început, povesteşte-mi puţin despre motivul pentru care ai ales să urmezi cursurile ASE şi care erau în anul I de studii planurile tale după terminarea facultăţii.

 RM: Am ales să urmez cursurile în cadrul ASE din diverse motive, printre care aş putea enumeră următoarele: încă din şcoală m-am îndreptat mai mult spre latura ştiinţelor exacte; în liceu am avut ocazia să particip câteva zile la cursurile unei clase cu profil economic şi atunci am ştiut cu exactitate că asta vreau să fac. Pe lângă asta, aveam prieteni care urmau deja cursurile la ASE şi discutasem despre ce poţi face după. Aşa m-am  hotărât să merg pe această direcţie. Planurile mele la începutul facultăţii vizau la momentul acela doar prezenţa la cursuri, alegerea unei ramuri a economiei care să o studiez aprofundat. Nu mă gândeam la un loc de muncă nici măcar unul part-time.

  1. În timpul facultăţii ai avut vreun job (full-time sau part-time)? Intrare în detalii indiferent de răspuns.

RM: Am trecut de primul an de facultate fără un job pentru că prioritare erau cursurile. După primul an când m-am acomodat cu facultatea am decis că trebuie să fac şi ceva pe lângă aceasta, că trebuie să încep să muncesc. Primul job l-am avut în anul II de facultate, a fost un job de tip project-based, împărţeam pliante, nimic legat de ceea ce făceam eu în facultate, dar erau nişte venituri de care mă bucurăm enorm şi în acelaşi timp aveam nevoie de ele.

  1. În acest moment ai vreun job? Descrie puţin ce atribuţii ai la locul de muncă şi în ce domeniu lucrezi

RM: Da, în momentul de faţă am un job, sunt economist la o firmă de energie electrică. Atribuţiile mele sunt diversificate, printre care: verificarea şi corelarea facturilor primite şi emise cu confirmările aferenete fiecărei luni; emiterea de facturi şi asigurarea corepondenței cu partenerii; asigurarea relaţiei cu banca şi cu trezoreria (extrase de cont, întocmire ordine de plată), etc.

  1. Cât de greu a fost până ai reuşit să te angajezi? La câte interviuri ai fost?

RM: Nu pot spune că fost greu, eu am fost într-o căutare activă, am mers într-adevăr la multe interviuri, dar răspunsul din partea potenţialilor angajatori a venit destul de repede. Au fost zile când am mers şi la 5 interviuri întrucât îmi doream foarte mult să reuşesc să mă angajez.

  1. Lucrezi în domeniul pe care l-ai studiat? Cât de mult a contat pentru ţine profilul firmei unde vei lucra?

RM: Lucrez în domeniul studiat. La momentul căutării profilul potenţialului angajator a avut o însemnătate destul de mare. Îmi doream să lucrez în domeniul studiat şi am ţinut foarte mult acest aspect.

  1. Dacă ar fi să o iei de la început, ai alege aceeaşi firma/ acelaşi job?

RM: Da, din toate punctele de vedere aş alege exact aceleaşi lucruri, fără să stau să mă gândesc. Am toate beneficiile pe care le consider importante şi în plus un colectiv pe care şi l-ar dori oricine.

  1. Ce le recomanzi sau ce sfaturi le dai colegilor care sunt în căutarea unui job?

RM: Fiecare are felul lui de a face lucrurile, dacă ar fi să dau un sfat aş merge pe ideea de a începe o căutare activă, să meargă la multe interviuri, să afle toate detaliile pe care le consideră importante pentru ei şi să nu se grăbească să aleagă un loc de muncă până nu pun în balanţă toate avantajele şi dezavantajele pe care le consideră importante pentru ei. Trebuie să fi împăcat cu tine la locul de muncă pentru a-ţi putea face treaba din plăcere nu din obligaţie.

Advertisements

One thought on “Interviu | Influența studiilor în găsirea unui job”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s