Povestiri orientale și altețe regale la Gaudeamus 2016

20161120_114040
Povestiri Orientale (stânga) și Alteță Regală (dreapta) Foto: Alexandru Goșea

În ultima zi a Târgului Internațional Gaudeamus, doi grei ai literaturii universale și-au făcut apariția la standul Humanitas. Sub vocile lui Denisa Comănescu, Ioana Pârvulescu și Dan C. Mihăilescu, s-au prezentat în fața tuturor Thomas Mann cu Alteță Regală și Marguerite Yourcenar cu Povestiri Orientale.

Lansarea de carte a fost deschisă de către Denisa Comănescu, care i-a denumit pe cei doi autori „doi grei ai literaturii universale, care merg foarte bine împreună.” Fără a se pierde timp prețios, microfonul i-a fost pasat mai departe Ioanei Pârvulescu, care a dorit să vorbească publicului despre în ce fel ni se arată operele autorilor la o nouă citire.

20161120_113554
Ioana Pârvulescu (la microfon) despre Thomas Mann Foto: Alexandru Goșea

„Pentru mine, la doua lectură, m-a izbit cruzimea acestor povestiri. Toate sunt de o cruzime nemăsurată”, a mărturisit Ioana Pârvulescu. Criticul literar a continuat prin a adăuga cât de mult s-a resemantizat cartea pentru aceasta: „Citindu-l acum, am constatat cât de bine este în lumea îngrozitoare în care trăim și plină de atâtea orori și atâta rău, cât de liniștitoare este o asemenea lectură, pentru că această carte are ceva de basm cu happy end, pentru că se termină cu o nuntă, ca în povești.”

Aceasta a mărturist cât de șocată a fost să vadă cum la o nouă lectură cartea se reumple de sens și actualitate. Ea a făcut referire la cât de actuală a redevenit opera lui Thomas Mann în zilele noastre, prin diverse lucruri de detaliu: „Unul dintre cele mai importante lucruri care vă v-a amuza când veți reciti cartea este rolul presei. În Thomas Mann există un ziar, Curierul Rapid care e un fel de Răcnetul Carpaților și care redă ce se întâmplă, în felul lui. Veți vedea aceeași presă care este și astăzi.”

„Noi citim fie cu mintea, fie cu sufletul”

20161120_115400
Dan C. Mihăilescu despre Povestiri Orientale Foto: Alexandru Goșea

După epuizarea operei lui Thomas Mann, microfonul împreună cu Povestirile Orientale ale lui Marguerite Yourcenar au mers către Dan C. Mihăilescu. El și-a deschis discursul prin a discuta despre categoriile de cititori în raport cu operele discutate: „Noi citim fie cu mintea, fie cu sufletul și ambii autori pot fi citiți din egală măsură rațional, rece, pentru estetismul lor și în acelați timp visceral și pasional pentru cantiatea de emoționalitate dintre ei.”

Criticul literar a continuat prin a o denumi pe autoare drept campion al pasionalității înrămate în inefabil. „Foarte rar am reușit să văd o carte atât de pulsatilă, atât de vibrantă, atât de sangvină, atât de crudă, dar o cruzime ritualizată”, a mărturisit acesta.

El și-a încheiat discursul prin a atenționa publicul referitor la opera lui Marguerite Yourcenar: „Această carte, dincolo de plăcerea de cititor rafinat, nu-i o carte în care se intră cu copitele, cu picioarele. Este o carte pentru oameni inteligenți și care știu să își cerebralizeze instinctualitatea și să sangvinizeze cerebralul.”

Advertisements

One thought on “Povestiri orientale și altețe regale la Gaudeamus 2016”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s