Românii, săracii Europei, campioni la risipa de hrană. De ce?

Un român aruncă anual la gunoi circa 129 de kilograme de alimente, în timp ce 4,74 milioane de semeni de-ai săi români trăiesc la limita sărăciei, reiese dintr-un audit făcut la nivelul UE.

În același timp, la nivel global se fac campanii prin care se atrage atenția la situația copiilor din Africa, copii care nu au ce mânca. Sunt campanii la care unii românași de-ai noștri mai spălați și mai ieșiți din țară aderă fără a clipi. Fără a se gândi să se uite în propria ogradă, unde în timp ce ei comandă risotto cu fructe de mare la un restaurant din centru doar pentru a-l vântura prin farfurie, în timp ce vreun amărât de copil stă cu ochii pe geam și visează măcar la un bob din orezul ăla. Fără să îi pese ce tip de bob e sau dacă e al dente.

Acelaşi audit preciza că omul de rând e cel mai mare risipitor – 49%, apoi cei din sectorul industriei alimentare – 37%, de retail – 7%,  din sectorul alimentaţiei publice – 5%, respectiv din sectorul agricol – 2%.

Sociologii o dau cotită și spun că tradiția asta de risipă a mâncării se datorează perioadei comunismului. Mai exact, dacă n-am avut atunci tot ce ne-a dorit inimioara, dar mai ales stomăcelul, ne umplem acum frigiderul până la refuz – pentru că nu-i așa, ce dovadă mai mare de opulență decât un căruț arhiplin într-un supermarket – ca după să aruncăm tot ce am luat în plus.

Da lasă, e mai bine să avem decât să n-avem!

Mentalitatea românului, în câteva cuvinte, atunci când vine vorba de mâncare. În timp ce în Spania, mâncarea rămasă în farfurie îți este adusă la pachet odată cu nota, iar în Franța, patronii de supermarketuri sunt obligați prin lege să ofere alimentele care sunt aruncate, chiar dacă pot fi încă consumate, sărmanilor, asta facem noi. Comandăm ce nu ne place pentru că e la modă, cumpărăm ce nu avem nevoie, ca să dăm bine. În fața cui, nu se știe.

Ce e cel mai trist? Că atât de nepăsători suntem, încât acel audit al UE e singura dare de seamă oficială despre câtă mâncare aruncă românii. Ce dovadă mai bună despre gradul nepăsării?

Români în toată regula suntem. Data viitoare când discutăm despre copiii din Africa la TAPO (nu știu dacă l-a redeschis ISU), hai să ducem resturile alea de foie gras cuiva care chiar are nevoie. Promit că nu râde chelnerul atât de tare dacă cerem la pachet!

Advertisements

One thought on “Românii, săracii Europei, campioni la risipa de hrană. De ce?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s