Piața Victoriei – centrul revoltei față de decizia Guvernului

Piața Victoriei a devenit încă de aseară centrul revoltei față de decizia Guvernului. Oamenii s-au adunat imediat ce a fost clar că executivul le-a ignorat cererea și a adoptat ordonanța de urgență care aduce modificari codurilor penale. Au protestat până târziu în noapte. Deși puțini la început, spre seară numărul lor a crescut de la o oră la alta.

protest 2_dragos asaftei.jpg
Sursă foto: Dragoș Asaftei

Monica este acum în Piața Victoriei.
– Bună seara, Monica. Ai idee câți protestatari sunt acum? Se vehiculeaza că ar fi în jur de 30 de mii? Am auzit si varianta de 50 de mii?

– Bună seara, Alexandra. Am vorbit cu jandarmii și împreună cu ei estimez că la această oră sunt peste 40 de mii, iar numărul lor este în creștere. Vin încontinuu din toate direcțiile. Iată, dinspre Piața Romană se vede un șir lung de oameni ce vin în forță către Guvern. Oamenii sunt fermi și strigă cu putere tot ceea ce doresc.

portest-3
Sursă foto: Dragoș Asaftei

Protestul este unul pașnic și exclude orice tip de violență. Drept dovadă, cu câteva minute în urmă, o scandare injurioasă și agresivă la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost stopată imediat de organizatori şi nu s-a mai repetat.

Numărul mare al manifestanţilor a dus la blocarea traficului în mai multe rânduri. Cu toate acestea, în zonele în care se circulă, şoferii i-au salutat cu simpatie pe protestatari, claxonând în ritmul scandărilor.

Am observat în jurul meu faptul că în aceste zile, la cel mai mare protest de după Revoluție, creativitatea nu are limite, iar mesajele sunt cu totul și cu totul interesante și inedite. Nu seamănă deloc cu cele din anii trecuti, sunt jocuri de cuvinte noi și mesaje cu subînțeles. Sloganurile par inepuizabile, dar laitmotivul din jurul meu pare pancarta notată cu: „Altă întrebare“, formulă folosită de 24 de ori de ministrul justiţiei, Florin Iordache, pentru a evita răspunsurile directe la ultima sa conferinţă de presă. „Altă întrebare, pe când la închisoare?“ sau „Altă întrebare: când plecaţi?“, „Cât mai vreţi să furaţi? Altă întrebare“ , „Altă întrebare. Când între bare?” au fost mesaje frecvente pe pancartele arborate la protestul din Piața Victoriei.

protest_dragos-asaftei
Sursă foto: Dragoș Asaftei

 

 

Advertisements

One thought on “Piața Victoriei – centrul revoltei față de decizia Guvernului”

  1. ‘Monica este acum în Piața Victoriei.
    – Bună seara, Monica. Ai idee câți protestatari sunt acum? Se vehiculeaza că ar fi în jur de 30 de mii? Am auzit si varianta de 50 de mii?

    – Bună seara, Alexandra. Am vorbit cu jandarmii și împreună cu ei estimez că la această oră sunt peste 40 de mii, iar numărul lor este în creștere. Vin încontinuu din toate direcțiile. Iată, dinspre Piața Romană se vede un șir lung de oameni ce vin în forță către Guvern. Oamenii sunt fermi și strigă cu putere tot ceea ce doresc.’

    Nu înțeleg ce rol are acest dialog? Cine este Monica?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s