Sunt copiii influențați în alegerea vestimentației lor?

De-a lungul timpului am observat diferite comportamente și reacții provocate de vestimentația copiilor. Acestea semnalau fie dorințele celor mici de a se îmbrăca într-un anumit fel (precum personajele preferate din desenele animate), fie dorințele părinților de a-și îmbrăca copiii cu anumite haine și într-un anumit stil.

Deși la o primă vedere am crede că cei mici sunt îmbrăcați cu haine alese la întâmplare, în realitate, la baza alegerii pieselor vestimentare se află mai mulți factori de influență care au rol determinant în procesul de selecție a hainelor.

blue-pink-baby-clothes-jpg__800x600_q85_crop
Sursă foto: smithsonianmag.com

În societatea actuală există o serie de prejudecăți care, de-a lungul timpului s-au extins într-atât încât în prezent fac parte din cultura societății noastre. De cele mai multe ori, adulții le înrădăcinează copiilor ideea că băieții pot face anumite activități pe care fetele nu le pot face sau că băieții nu trebuie să fie la fel de sensibili precum fetele, și că trebuie să dea dovadă de putere, control, agresivitate. Este valabil și în ceea ce privește vestimentația, întrucât încă de la vârste fragede copiii sunt învățați de către părinți că fetele trebuie să se îmbrace într-un mod foarte diferit față de băieți, în haine de culori deschise precum roz sau roșu.

teachrkids-com-2
Sursă foto: teachrkids.com

Pornind de la această idee și analizând îndeaproape factorii socio-culturali din prezent, apar două întrebări cheie: în ce măsură pot fi influențați copiii, dar, mai ales, care sunt factorii de influență prezenți în alegerea vestimentației acestora?

Personal, consider că cei mici sunt foarte ușor de influențat. Având în vedere multitudinea de mijloace prin care acest lucru se poate întâmpla,  sunt de părere că alegerea hainelor se realizează tot pe baza unor influențe venite din exterior, fie din partea mass-media, fie din mediul familial, fie din grupurile din care fac parte copiii. De cele mai multe ori, cei mici sunt influențați, în privința vestimentației, de modul în care se îmbracă și de cum arată artiștii lor preferați, personajele din desenele animate și membrii familiei, sau de copiii cu care interacționează.

De aici înțelegem că vestimentația copiilor nu le reprezintă întotdeauna propriile credințe, ci pe ale celor cu care interacționează cel mai des, adică pe-ale părinților și nu numai.

Studiile au arătat că tendințele psihologice uniformizatoare se manifestă încă din copilărie. Cosider că un exemplu potrivit este reprezentat chiar de majoritatea copiilor care aleg să poarte la anumite vârste doar haine cu personaje din desenele animate. Apoi, odată cu înaintarea în vârstă, s-a demonstrat că această tendință uniformizatoare va rămâne prezentă în viețile copiilor pentru că vor face parte din grupuri în care își vor dori să fie acceptați. Ori, pentru a fi acceptați, este nevoie să se îmbrace sau să se comporte într-un anumit fel – „la modă” cum ar spune unii dintre noi.

Adesea, societatea creează modele pe care copiii le imită mai apoi, sau care ajung să nască prejudecăți ce vor fi adoptate de către părinți în educarea copiilor. Societatea ne repetă în mod constant că bărbații trebuie să fie puternici și masculini, iar femeile slabe și feminine, că cei mici trebuie îmbrăcați în culori „reprezentative” pentru genul lor (fetițele în roz, băieții în bleu).

screen-shot-2015-11-07-at-12-02-16-pm-e1446927214762
Sursă foto: smithsonianmag.com

Este acesta modul corect de a vedea lucrurile? Suntem conștienți de efectul pe care mass-media și publicitatea îl au asupra copiilor? Ce efecte pot avea aceste influențe asupra celor mici și asupra formării personalității lor?

Haideți să avem curajul de a renunța la prejudecăți pentru libertatea de exprimare a celor ce abia își formează personalitățile, adică în favoarea celor mici, a generațiilor ce abia prind aripi către inedit și frumos!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s